De expat vakantie – of wat daarvoor moet doorgaan

Vraag de gemiddelde expat hoe zijn/haar vakantie in het paspoortland – waar dat ook mag zijn – eruit ziet en je bent al moe voor je gesprekspartner is aanbeland bij de terugreis naar het expat-land.

Het gemiddelde Nederlandse gezin brengt tijdens de schoolvakantie denk ik een week of twee à drie door op een vakantiebestemming. De rest van de – wat is het, 6 weken durende – vakantie logeren kinderen bij opa’s en oma’s, spelen ze op de BSO of gaan misschien op zeilkamp. Zo’n vakantie hebben wij nog nooit gehad. Want toen Thomas vier jaar was, verlieten wij Nederland. Dat is nu vijf jaar geleden. Je zou denken dat we inmiddels het ideale concept voor onze ‘expat-vakantie in Nederland’ wel gevonden hebben. Helaas. We maken nog steeds dezelfde inschattingsfouten waardoor we na een maand Nederland (en Frankrijk) tamelijk uitgeput terugkeren naar Israel.

Ons probleem: we willen te veel, kunnen niet kiezen. Dus doen we veel.

En genieten volop, daar niet van. Maar zelfs zonder te kiezen en met een overvol programma heb ik aan het eind van de vakantie het gevoel tekort te hebben geschoten. Er zijn namelijk altijd vriendinnen die ik had willen zien – maar niet gezien heb. De tijd met mijn ouders en mijn zusje is altijd te kort en hetzelfde geldt voor Arjens familie. En dan zwijg ik nog van de vele ooms en tantes en neven en nichten waarvan we velen in geen jaren gezien hebben.

Moeilijk ook voor hen, dat wij onze jaarlijkse kampeervakantie in La Douce France zo belangrijk vinden dat we die niet willen laten vallen. Dit jaar hebben we dat deel van de zomervakantie wel wat ingekort. Want naast al die leuke dingen – familie, vrienden, etentjes, borrels, zelfs twee verjaardagen die we dit jaar mee kunnen vieren – zijn er ook nog eens talloze regel dingen. En medische kwesties. Om maar wat te noemen:

Werk – deze zomer heeft Arjen een aantal belangrijke werkgerelateerde afspraken die hem al gauw twee volle dagen gaan kosten. Spannend, gaaf en leuk. Maar ook een logistieke uitdaging.

Medische kwesties: tandarts afspraken voor ieder, huisarts, KNO arts, audioloog en kinderchirurg (zeer waarschijnlijk inclusief een operatie voor onze Benjamin).

Ons huis in Voorburg moet bekeken worden, beslissingen moeten worden genomen over eventuele benodigde renovaties.

Zelf heb ik deze zomer een spannende afspraak over mijn boek in wording met twee inmiddels zeer gewaardeerde collega debutanten, de manuscript-begeleider en Editio, de organisatie die meedenkt bij het afronden van mijn boek en wat er daarna moet gebeuren. Gaaf. Spannend.

En…

De jongens willen naar de bioscoop, iets wat in Israel vrijwel onmogelijk is vanwege het taalprobleem. Er moeten nieuwe schoenen komen voor ieder, Albert Heijn moet leeg gekocht en ik MOET naar de sauna met mijn lieve zusje want in Israel doe ik zoiets niet. Warm zat.

Volgende week vliegen we dus naar Nederland met een ‘enigszins’ gevulde agenda. De huurauto is geregeld, een vakantiehuisje voor week één idem en campings voor twee weken eveneens. En we mogen een aantal dagen gebruik maken van het huis van vrienden in Den Haag – wat een heerlijkheid! Onze ouders weten wanneer we graag bij ze logeren of bij ze op bezoek komen en al die andere afspraken staan eveneens vast. We hebben er zin in, kijken ernaar uit.

Lekker even in Nederland zijn, waar verkeersregels regels zijn en niet vatbaar voor eigen interpretatie. Waar de Albert Heijn alles verkoopt waar we maar zin in hebben. En meer. Waar de prijzen schappelijk zijn. Waar iedereen onze taal spreekt. Waar het niet zo heet is, waar het af en toe lekker plenst en waait. Waar we kunnen knuffelen met onze ouders, met neefjes en nichtjes die veel te hard groeien. Waar ik de LINDA kan kopen in papieren versie. En kranten. Waar het water uit de kraan lekker is. En zo.

Het lijkt me duidelijk: ik ben toe aan een paar weken Nederland!

 

Een gedachte over “De expat vakantie – of wat daarvoor moet doorgaan

  1. Lieve Ceciel,
    ja ik kan me indenken dat jullie vakantie vol zit.
    Toch hoop ik dat jullie lekker kunnen relaxen,ouders, je zus en Arjan zijn familie kunt knuffelen en lekker bijpraten en opa’s oma’s kunnen genieten van hun kleinkinder.Heb een goede reis hiernaar toe en geniet van alles en iedereen die jullie liefs.Dikke kus tante Tiny het Segietere.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s