Heb jij de evacuatie-tassen al ge-update?

Niet een vraag die de Nederlandse diplomaten / diplomaten-partners elkaar zullen stellen. Althans, niet in Israël. Daarom was ik zo verbaasd toen een Amerikaanse vriendin mij die vraag laatst stelde. Welke evacuatie-tas bedoel je? En: hebben we dan evacuatie-tassen nodig? Weet jij iets wat ik niet weet over een op handen zijnde oorlog?

Wat blijkt: met name de partners van Amerikaanse defensie mensen – en ik vermoed ook die van Canada, hebben ten alle tijden een evacuatie-tas voor ieder gezinslid. Iedere zes maanden moeten deze worden ge-update zodat de kleding die erin zit overeenkomt met het seizoen van dat moment en de kledingmaat van ieder gezinslid. Want…, je weet maar nooit. Vanmorgen vindt op de Amerikaanse residentie een bijeenkomst plaats voor alle partners van (Amerikaanse) uitgezonden diplomaten in Tel Aviv. Ze krijgen een uitgebreid ontbijt (not bad!) en ze krijgen instructies over hoe je voor te bereiden op een evacuatie en over mentale weerbaarheid in tijden van spanningen en oorlog. In de ogen van de Nederlanders is dit waarschijnlijk enorm overdreven. Volgens de richtlijnen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, is Tel Aviv vergelijkbaar met Kopenhagen (misschien geen goed voorbeeld na de recente vreselijke gebeurtenissen daar) of Berlijn als het om veiligheid gaat. Meestal klopt dat ook wel, al moet ik zeggen dat ik persoonlijk denk dat de voortdurende spanningen in dit land en de bijbehorende onzekerheid over hoe lang het rustig blijft, niet echt vergelijkbaar is met het leven in een stad in West-Europa. Dat het hier veiliger is dan in Dar es Salaam, dat kan ik van harte bevestigen en ik zou dit zeker geen hardship post noemen. Maar toch, een zekere spanning is er wel met regelmaat.

Maar een evacuatie-tas? Nee, dat zie ik  niet voor me. In onze eerste maanden in Tel Aviv, ten tijde van de gifgas aanvallen in Syrië, had ik nog een schuilkelder tas. Ook stonden toen de gasmaskers in de woonkamer. Tot de dreiging vanuit Syrië op de achtergrond raakte en de gasmaskers naar de kelder verhuisden met de schuilkeldertas. Die tas kwam ik een jaar geleden tegen bij het opruimen van de kelder. Ik realiseerde me dat het het een ideale boodschappentas is en…. dat was het einde van de schuilkelder tas… Ik heb zelfs geen nieuwe samengesteld toen er daadwerkelijk raketten werden afgeschoten afgelopen zomer. Niet dat ik helemaal relaxed was, verre van dat. Maar ik had inmiddels wel begrepen dat de raketten uit Gaza geen direct gevaar vormen in de zin van een voltreffer op ons huis (vanwege het excellente defensie materiaal waar de IDF over beschikt). Schuilen voor uit de lucht vallende resten van raketten is iets anders dan schuilen voor een voltreffer.

Een aantal weken geleden liep de spanning tussen Israël en Hezbollah op. Gedurende een dag of twee werden er wat raketten afgevuurd over en weer. Nu ben ik me er inmiddels wel van bewust dat een echte Lebanon oorlog andere koek zal zijn dan een Gaza oorlog. De Iron Dome installaties beschikken over onvoldoende capaciteit om een grootscheepse aanval uit Lebanon af te weren. In zo’n geval wordt een evacuatie wel een reële optie.

Maar ook dan weet ik zeker dat ik genoeg tijd zal hebben om evacuatie-tassen in te pakken: eerst worden de Canadezen geëvacueerd (dat is al twee keer gebeurd sinds wij hier wonen!). Mijn Canadese vriendinnen hebben afgelopen zomer in Londen gezeten tijdens hun laatste evacuatie en in de tijd van de dreiging vanuit Syrië zaten ze in Griekenland meen ik me te herinneren. Na de Canadezen verlaten de Amerikanen het land. Dat heb ik nog niet meegemaakt, hoewel het evacuatiebesluit bijna rond was afgelopen zomer. Voordat er getekend kon worden, werd een staakt het vuren tot stand werd gebracht en de evacuatie hoefde niet plaats te vinden. Kijk, als het ooit zo ver komt dat de Canadezen en de Amerikanen Tel Aviv hebben verlaten, dan kan ik beginnen met inpakken. En aangezien ik voor onze vakanties ook nooit langer dan 12 uur voor vertrek inpak, komt het vast wel goed.

Ik ben wel benieuwd wat mijn Amerikaanse vriendinnen vandaag leren over hoe om te gaan met dreiging in mentaal opzicht. Daar had ik best een training over willen krijgen voordat we naar Israël verhuisden. Want hoe je het ook wendt of keert, je weet hier nooit hoe lang het rustig blijft. Zeker met de verkiezingen op 17 maart, is dat best wel weer spannend.

Een gedachte over “Heb jij de evacuatie-tassen al ge-update?

 1. Hallo Ceciel,
  wat is het een genot om je mail steeds weer te lezen.
  Het helpt mij om een goede indruk van jullie wonen en verblijf te krijgen.
  Ja ik kan me voorstellen dat je niet alles inpakt voor als……….
  Hoe gaat het met jongens.
  Als ik dit allemaal lees wonen we toch wel op een (relatief) rustig stukje aarde. Ook al gebeurd hier ook genoeg waar je niet trots op bent. Denk maar eens wat er in Rome door domme,stomme mensen gedaan is. Hier krijg je toch een vreselijke hekel aan deze (negatieve )voetbal supporters .
  Waar zijn ze toch mee bezig? Geen werk? maar dan wel geld om te reizen en vernielingen aan brengen? Of wat brengt deze groep toch tot deze daden?
  Zo Ceciel maar met ons gaat het goed. Wel voor carnaval behoorlijk ziek geweest erg veel en zwaar hoesten maar dit neemt nu langzaam af.Ben verleden week met je moeder gaan winkelen in Eijsden. De super daar is echt super geworden en er is alles te koop.Was erg gezellig samen.
  In onze garage hebben we nu 50 computers, schermen,kabels enz,die heel goed zijn en in orde, staan. De volgende week pakken we ze in en sturen ze op naar Noord Ghana. Ze gaan gebruikt worden in een nieuwe school voor opleiding van jonge mensen voor onderwijzers voor basis scholen.Het ontbreekt daar wel aan goed opgeleide onderwijzers.We hopen zo dat ze via de computers meer toegang krijgen tot alg. ontwikkelingen, en les materiaal dat ze nu kunnen afdrukken, waar geen geld voor is, om lesboeken te kopen.Er zijn daar ondertussen wel mensen opgeleid om deze comp. te installeren met de informatie van hier.Ook kunnen ze hier een goed opgeleide computer deskundige altijd om raad vragen. Zp hopen we dat weer een kleine stap kunnen doen dat onderwijs in Noord Ghana op een hoger level kan komen.
  Ceciel heel veel lieve groetjes en tot de volgende mail.liefs Tiny.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s