Een jaar op de American International School in Israel

Als de dag van gisteren herinner ik me de eerste keer dat we op de campus van AIS waren. Een grote campus, veel nieuwe gezinnen die kwamen kennismaken en een enorme chaos bij het verstrekken van de schooluniformen. Er was weinig toelichting voor nieuwkomers, terwijl zo’n grote school wel wat toelichting vraagt. AIS is een grote school, het herbergt een kleuterschool, lagere school en middelbare school op een grote campus met sportvelden, speeltuintjes, een grote bibliotheek, zwembad en peuterbad, cafetaria, sporthal, auditorium en verschillende muzieklokalen en art-ruimtes. Waanzinnig. Ik dacht na onze ervaringen in Tanzania iets te weten van internationale scholen. Tot ik AIS leerde kennen. Wat een prachtig complex. Wel een beetje ingewikkeld als je net aankomt. We voelden ons nogal overweldigd.

Gisteren was de laatste schooldag van dit jaar. Ik was op tijd naar school gereden om mijn vriendinnen nog even te zien voordat iedereen naar allerlei uithoeken vliegt. En om afscheid te nemen van leerkrachten en hen te bedanken voor de geweldige begeleiding die ze onze kinderen geboden hebben tijdens hun eerste jaar in Israël. Vooral het afscheid van de leerkrachten van de kleuterschool was emotioneel. Benjamin verlaat immers de kleuterschool en start in augustus op de lagere school in Kindergarten (vergelijkbaar met groep 2 in Nederland). De Joods-Amerikaanse juffen die een echte “can-do kid” van onze Benjamin maakten, hebben zich intens aan hem gehecht en bleven maar herhalen dat hij vooral vaak moet binnenlopen in de kleuterschool. Zijn nieuwe lokaal ligt er pal tegenover, dat komt vast goed. Benjamin zelf was nogal laconiek over het afscheid. Hij is er vooral mee bezig dat hij naar Kindergarten over is en dat hij eindelijk, eindelijk gaat leren lezen en schrijven. Thomas had wat meer moeite met het afscheid nemen van zijn onvolprezen Miss W. Miss W heeft Thomas werkelijk geweldig begeleid, want hij startte in de eerste klas met wat achterstand op het gebied van rekenen, en achterstand die hij met bijlessen binnen 3 maanden in wist te lopen. Op IST, zijn vorige internationale school, lag het niveau op het gebied van rekenen wat lager dan op AIS.

En dat is dan het grote nadeel van het hebben van kinderen op internationale scholen, steeds in andere landen. Natuurlijk zijn er overeenkomsten tussen internationale scholen. Maar als het gaat om hun curriculum, het is mij nog steeds niet helemaal duidelijk maar dat dit uiteenloopt, is duidelijk. Onze school volgt officieel het Amerikaanse curriculum en daar wordt ook toezicht op gehouden door de Amerikaanse overheid. Maar het niveau van de high school is relatief laag in vergelijking tot middelbare scholen in Nederland. Heel problematisch als je hier woont als je kind eindexamen moet doen. Sommige mensen sturen hun kinderen voor hun examenjaar terug naar Nederland om daar bij familie te wonen en eindexamen te doen. Met mijn jonge kinderen kan ik me daar nu nog niets bij voorstellen en ik stel me voor dat we ervoor zorgen dat we gewoon in Nederland wonen in die fase van hun leven. Maar ja, ik dacht ook dat we  na onze plaatsing in Tanzania snel terug naar Nederland zouden verhuizen en dat is toch iets anders gelopen…

Het is en blijft een zorg, of je kind in het buitenland het gewenste niveau bereikt en behoudt, zodat het bij terugkeer in zijn thuisland goed kan instromen in het reguliere onderwijs aldaar. Wij werken er hard aan in het weekend met de jongens. Het is beslist niet altijd leuk om in ieders vrije tijd aan het werk te moeten met Nederlandse les. We nemen zelf CITO toetsen af, communiceren met een begeleidende leerkracht in Nederland via Skype en mail, maken oefeningen met de jongens en lassen soms een les af als de concentratie ver te zoeken is. In onze omgeving ken ik niemand anders die aan thuisonderwijs doet in de moedertaal. Nu hebben we ook aardig wat Amerikaanse vrienden, die hoeven zich daar natuurlijk geen zorgen over te maken.

De kwaliteit van het onderwijs op internationale scholen is een zorg voor veel expats, met name voor degenen uit landen als Nederland, Duitsland en België, waar het niveau van het onderwijs hoog is. Het is tamelijk normaal dat kinderen een jaar achterstand oplopen na verloop van tijd.

Er zijn echter ook veel geweldige voordelen verbonden aan het internationaal onderwijs, voordelen die voor ons en voor de kinderen het leven in het buitenland extra bijzonder maken. Kleine klassen met veel beroepskrachten is er een van. Thomas’  klas bestond dit jaar uit 19 leerlingen met een fulltime leerkracht, een “instructional assistant” die extra aandacht geeft aan kinderen die dat nodig hebben (zowel voor kinderen die wat achterlopen als voor kinderen die juist sneller gaan) en een klasse-assistent.  En dan de geweldige faciliteiten. I-pads in iedere klas, e-readers in de bibliotheek, vakleerkrachten voor vakken als gym, Israeli culture, muziek en art. Onze kinderen lopen al op de lagere school van lokaal naar lokaal, omdat ze gespecialiseerde leerkrachten hebben voor veel vakken. Thomas krijgt ELL (English as second language), hetgeen betekent dat hij extra lessen in lezen, schrijven en spreken krijgt om zijn Engels te verbeteren en ik neem aan dat Benjamin dat volgend jaar ook krijgt. Helemaal geweldig is het afterschool programma. Als je kinderen dat willen en aankunnen, kunnen ze in principe iedere dag na afloop van de lessen op school blijven om bijvoorbeeld tennisles, pianoles, zwemles of toneelles te krijgen (een kleine greep uit een lange lijst…). We hebben het dit jaar rustig aan gedaan, Thomas heeft alleen zwemles gehad. Maar nu hij  naar de tweede klas gaat (groep 4 in Nederland) en hij weet hoe het allemaal werkt op school, heeft hij zijn verlanglijstje aan after school activiteit al klaar liggen…

En hoewel ik eraan moest wennen, ben ik inmiddels ook fan van die enorm positieve en typisch Amerikaanse basishouding, de can-do mentaliteit, het feit dat kinderen die ergens in uitblinken daarvoor geprezen worden tijdens assemblies. Thomas kreeg dit jaar tijdens een assembly (waar de hele lagere school samenkomt) een prijs voor het feit dat hij zoveel verantwoordelijkheid neemt. En gisteren zat er bij zijn eindrapport een certificaat omdat hij volgens zijn art-juf een echte kunstenaar is. Ik moest eraan wennen, maar ik zie hoe de jongens genieten van deze aanpak. Thomas voelt zich echt bijzonder omdat hij wordt geroemd om zijn creativiteit en zijn hulpvaardigheid en zijn zelfvertrouwen is enorm toegenomen in het afgelopen jaar.

Ik hou van onze school in Israël. Het is een enorm positieve, stimulerende omgeving waarin onze kinderen enorm tot hun recht komen. Om die reden heb ik besloten het komende schooljaar veel van mijn vrije tijd aan de school te besteden. Ik ben voorzitter van de commissie die International Day organiseert, een grote fund-raising event voor zowel leerlingen en ouders als geïnteresseerden van buiten de school. Ik heb al een super team om me heen verzameld en we hebben veel zin om er een gave en feestelijke dag van te maken waarbij de vele nationaliteiten die op onze school aanwezig zijn, hun plek vinden. Daarnaast ben ik sinds deze week toegevoegd aan het schoolbestuur als zogenaamd ex-officio lid, waarbij ik voorzitter ben van de commissie die het schoolbeleid evalueert en verbetert. Erg gaaf. Het schoolbestuur van een particuliere school is verantwoordelijk voor het financiële plaatje van de school. investeringen, lange termijn planning en dergelijk. Een geweldige kans om daaraan bij te mogen dragen. Het is misschien wat veel allemaal, wat ik op mijn schouders heb genomen, maar ik heb er zin in! Met de zomervakantie voor ons en ons vertrek naar Nederland nog maar twee weken verwijderd, kijken we allemaal ook alweer uit naar de start van een nieuw schooljaar, met voor ieder nieuwe uitdagingen!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s