De delegatie!

Ik waag me op glad ijs: Arjens werk. Tegelijkertijd kan ik moeilijk niet schrijven over het hoogtepunt in zijn werk tot nu toe. Iets wat bovendien zoveel – helaas negatieve – aandacht heeft gekregen in de media.

Arjen kijkt terug op een succesvolle missie. Een missie waar door ambtenaren van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken en van de ambassade in Tel Aviv en de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah keihard aan gewerkt is. Wij hebben Arjen erg weinig gezien de afgelopen weken. De werkdagen eindigden laat in de avond en liepen door in het weekend. Arjens Blackberry was voortdurend binnen handbereik om telefoontjes, mailtjes of sms-jes te beantwoorden en meer dan eens belde een bepaalde zeer vasthoudende zakenman uit Nederland als wij al in bed lagen. Arjen nam overigens altijd de telefoon op, hoe moe hij ook was.

Je moet je voorstellen dat zo’n omvangrijke handelsdelegatie – met maar liefst de Minister President, twee ministers plus diverse ambtenaren en de voorzitter van VNO-NCW present plus een 70-tal vertegenwoordigers uit het Nederlandse bedrijfsleven  – vooraf wordt gegaan door veel overleg. Natuurlijk is er het ambtelijk overleg tussen ministeries, ambassade en ambtelijke top in Israël. Maar daarnaast is er ook nog de vertegenwoordiging van het Nederlandse en Israëlische bedrijfsleven die betrokken worden bij de voorbereidingen. Je kunt denk ik wel stellen dat iedere diplomatieke delegatie spannend is voor de diplomaten ter plaatse. Alles moet worden voorbereid, potentiële gevoeligheden moeten worden voorzien en gemanaged, gesprekspartners op het juiste niveau moeten worden bereid gevonden rond de tafel te gaan met de Nederlandse bewindvoerders… Er komt enorm veel bij kijken. Hier in Israël speelt daarbij natuurlijk de gespannen situatie rondom het vredesproces en – in het verlengde daarvan – de houding van Nederland ten aanzien van de door Israël bezette gebieden. Alleen al deze laatste formulering zou me een massaal protest kunnen opleveren uit een deel van de Israëlische samenleving, zou mijn weblog hier gelezen worden. Om maar aan te geven hoe het hier is qua politiek: ieder woord wordt op een gouden weegschaal gewogen en ieder agendapunt tijdens een missie wordt vanuit allerlei perspectieven bekeken en beoordeeld.

Dat gezegd hebbende, hoop ik dat onze familie en vrienden de aardig negatieve berichtgeving in de pers met een korreltje zout nemen. Zoals ook Minister President Rutte aangaf tijdens het interview met Nieuwsuur – direct na de landing van ministers en ambtenaren op maandagavond – de ceremonie rondom de scanner stond niet in zijn programma en is dus ook niet afgezegd. En tja, Minister Timmermans wilde zich niet door Israëlische militairen laten vergezellen bij zijn wandeling door Palestijns Hebron omdat hij geen precedenten wil scheppen voor toekomstige bezoekende bewindslieden. Ik vind dat wel begrijpelijk, al is het spijtig dat pas zo laat duidelijk werd dat het oorspronkelijke plan, waarbij Timmermans zou worden begeleid door ongewapende Palestijnen, niet door kon gaan. Het fijne weet ook ik daar niet van.

Wat ik wel weet, is dat de delegatie al een aantal goede deals heeft opgeleverd voor de gas- en energiesector. Ook zijn de diplomatieke banden tussen Nederland en respectievelijk Israël en de Palestijnse Autoriteiten aangehaald. Dat Rutte last minute werd uitgenodigd voor een lunch bij Premier Netanyahu thuis, is mijns inziens illustratief voor de wijze waarop de handelsmissie is ervaren aan Israëlische zijde. Ondanks het feit dat de huidige Nederlandse regering een wat kritischer kijk uitdraagt op de Israëlisch – Palestijnse kwestie.

Al met al kan ik alleen maar trots zijn op mijn man en zijn collegae op de Nederlandse Ambassade te Tel Aviv. Ze hebben er met z’n allen hard voor gewerkt, alle zeilen zijn bijgezet, de delegatie was tot in de puntjes geregeld en, zoals dhr. Wientjes van VNO-NCW zei bij het afscheid: dat is zeker niet altijd het geval. Hulde dus voor Arjen en alle andere betrokkenen.

Een NB namens Thomas en Benjamin: zij zijn blij dat de bazen van Nederland weer vertrokken zijn. Ze hebben hun vader gemist in de afgelopen weken en waren blij hem vanmorgen een stuk ontspannender aan het ontbijt te zien.

 

Interview met Minister President Rutte: http://nieuwsuur.nl/video/584687-nederlands-bezoek-aan-israel-een-fiasco.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s