Gezondheidszorg

In een nieuw land je leven opstarten, betekent ook kennismaken met de gezondheidszorg in dat land. Tot mijn spijt, vond mijn eerste kennismaking met de Israëlische gezondheidszorg al plaats voordat we goed en wel in ons huis aan Wingate waren getrokken. Natuurlijk had ik een arts nodig op het meest onhandige tijdstip van de dag, zo rond een uur of tien in de avond. En natuurlijk was ik er nog niet aan toegekomen een nieuwe huisarts te zoeken. Je zou toch zeggen dat ik dat wel geregeld zou hebben na 7 weken in Israël te wonen. Dat had ik dus niet. Beginnersfout die je bij een tweede internationale verhuizing eigenlijk niet meer mag maken. Maar ja… things happen.

Wat was er aan de hand? Welnu, na een wat ongelukkig verlopen bezoek aan een vage pedicure die met een agressieve gel het overtollige eelt onder mijn voeten aanpakte, bleek er een venijnig gaatje in mijn voet te zijn ontstaan. Het deed ook wel pijn, die gel. Maar ik wilde niet kleinzielig zijn en liet de gel er pas vanaf halen toen ik zo’n beetje tegen het plafond ging van de pijn. Het leed was toen al geschied, het gaatje zat er en ondanks vele sodabadjes, betadine en steriele gaasjes, wilde het gaatje niet dichtgroeien. Op een zekere avond ontdekte ik dat er vanuit het nu wel erg vies uitziende gaatje, een rode streep omhoog liep vanaf de voet, via de enkel richting been. Hmmm, foute boel. Ik ben geen arts, maar dit zag er niet goed uit. Er moest dus een arts bij aan te pas komen en wel graag zo snel mogelijk.

Dat “zo snel mogelijk” bleek niet eenvoudig. We hadden begrepen dat het Herzlyia Medical Center uitstekende zorg biedt aan expats. Het is een internationale kliniek en met de juiste ziektekostenverzekering, hoef je er zelfs niet contant af te rekenen. Ik belde dus het HMC. Het antwoordbandje begon in het Ivriet, maar na enkele seconden klonk het verlossende: “For English press two”. Ik toetste vol vertrouwen de twee in, om vervolgens nieuwe instructies te krijgen van de mevrouw op het bandje… in het Ivriet. Heel erg handig. Na een stuk of zes pogingen waarbij ik telkens een ander cijfer probeerde en keer op keer geconfronteerd te worden met een acuut verbroken verbinding, gaf ik het op. We hadden hulp nodig. Arjen probeerde ondertussen contact te leggen met bevriende artsen in Nederland (hetgeen niet lukte daar iedereen op dat moment met vakantie was) en ik belde vriendin L. Vriendin L kende ik nog maar net, maar omdat zij de zus is van een van mijn dierbaarste vriendinnen in Nederland, durfde ik haar wel lastig te vallen. L is Nederlands, haar man is Israëlisch – beiden spreken goed Ivriet – en samen gingen zij op zoek naar een arts die mij op dit onchristelijke tijdstip  kon helpen.

Dat bleek niet eenvoudig. Zonder Israëlische ziektekostenverzekering bleken we vrijwel nergens terecht te kunnen, Behalve bij de eerste hulp van een ziekenhuis. Helaas was het dichtstbijzijnde ziekenhuis met eerste hulp niet direct bij ons om de hoek. Het Herzlyia Medical Center is dat wel, maar hoewel zij talrijke diensten aanbieden variërend van oncologie tot cosmetische chirurgie, hoort daar geen 24/7 emergency room bij. Terwijl vriendin L en echtgenoot rondbelden, besloot ik het handboek voor de diplomatiek partner erbij te pakken. Daar wist ik het mobiele nummer te vinden van een door de Diplomatic Spouses Club aanbevolen Zuid Afrikaanse arts, die onder andere praktijk houdt in dat Herzlyia Medical Center. Na een korte kennismaking, waarbij het feit dat mijn man Head of Economic Section at The Netherlands Embassy doorslaggevend bleek voor zijn hulpvaardigheid, gaf de arts me instructies voor de nacht (koelen, been hoog houden, paracetamol) en verzocht me om de volgende ochtend direct naar een apotheek te gaan en hem van daaruit te bellen. Hij zou dan aan de apotheker uitleggen welke antibiotica kuur ik nodig had. Zelf zou hij pas na het middaguur op de kliniek zijn en dan zou hij ook nog een blik werpen op mijn voet. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat dit de beste aanpak was, een andere werkbare oplossing was er in feite niet, behalve een rit van minstens een half uur per taxi naar een ziekenhuis waar ik dan naar verwachting meerdere uren op mijn beurt zou moeten wachten.

Het kwam helemaal goed met die voet, al kon ik de opdracht om mijn been rust te geven niet realiseren aangezien onze container een paar dagen later aankwam.

Het niveau van de gezondheidszorg is hoog in Israël, de kosten zijn navenant. Met de juiste ziektekostenverzekering, heb je daar geen last van. Onze ziektekostenverzekering valt – zo bleek – niet onder de term “juist”, met als gevolg dat we alles cash moeten voldoen. En dat bij prijzen die “enigszins” hoger zijn dan de prijzen in Nederland. Onze nieuwe huisarts kan alleen contant geld aannemen. Pinnen voor je doktersafspraak dus. Toen er laatst iets van me op kweek werd gezet, moest ik de assistente van de arts cash betalen, waarna zij het geld in een envelop stopte die met het kweekje naar het laboratorium ging. Om het lab te betalen. Cash. Dit laatste verbaasde me werkelijk enorm. Als je bedenkt hoe ver Israël gevorderd is qua technologie, is het niet te bevatten dat betalingen in een ziekenhuis cash moeten worden voldaan en dat zelfs een lab afzonderlijk en cash moet worden betaald voor een controle.

Momenteel worden er bij mij wat vage klachten onderzocht, hopelijk is het niets anders dan een verlate stress reactie op de verhuizing. Toen ik vandaag 800 USD moest betalen voor een simpele bloedtest, was ik er wel even klaar mee. Arjen suggereerde dat het hoe dan ook goedkoper was geweest om op en neer naar Nederland te vliegen voor de bloedtest en de echo die ik eerder deze week moest laten maken en die me 500 USD kostte. We zijn erg benieuwd wat onze ziektekostenverzekering in Nederland van deze bedragen vindt… En we hopen dat het voorlopig hierbij blijft, het bezoeken van artsen in Israël.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s