Gaaf, Tel Aviv!!!

Paradijselijk Zanzibar

Paradijselijk Zanzibar

Februari 2013. Gladys, de Zuid Afrikaanse manager van de geweldige lodge waar vriendin S en ik de laatste dagen van ons Zanzibar avontuur doorbrengen, ligt enigszins aangeschoten in de strakke, betonnen “infinity” pool.  Aan de gezichtsuitdrukking van S zie ik dat ze zich hetzelfde afvraagt: hoeveel glazen witte wijn heeft Gladys inmiddels achterover geslagen? Ze lalt over over haar ontrouwe (of trouwe?) echtgenoot die te veel aandacht krijgt van de Duitse vrouwelijke gasten die de lodge frequenteren. Over haar ook al onbetrouwbare personeel, de barman die ze die ochtend aantrof op de grond van de strandbar waar hij zijn kater de baas probeerde te worden. Over veiligheid en onveiligheid. Over Zuid Afrika, Tanzania, de UK. De inhoud van nog een glas wijn vindt zijn weg naar haar ingewanden en het begint nu echt gênant te worden. S en ik hebben vier onvergetelijke dagen doorgebracht op Zanzibar. We slenterden door smalle Arabische straatjes, maakten foto’s van mooie doorkijkjes, dronken vele liters water, probeerden cocktails uit, observeerden toeristen op terrasjes, en ach, het was gewoon paradijselijk. Waarom vertel ik dit verhaal nu, terwijl ik ver van de magische witte stranden van Zanzibar verwijderd ben en in Tel Aviv woon? Welnu: vriendin S heeft een zus en die zus woont in Tel Aviv. Al meer dan tien jaar. Daardoor spraken we op Zanzibar veel over Tel Aviv, waar ik nog nooit geweest was en wat mij een vreselijke plek leek om te wonen. S probeerde uit te leggen waarom Tel Aviv zo bruisend, mooi en gaaf is. Ze was er al vele malen geweest en vertelde me dat ze er zich vele malen veiliger voelde dan in Dar es Salaam.

Was het toeval of moest het zo zijn, dat drie dagen nadat S vanuit Dar es Salaam terug naar Nederland was gevlogen, Arjen gevraagd werd of hij interesse had in de positie van Hoofd Economische Sectie in Tel Aviv? Diezelfde avond nog Skypeden wij met zus L van vriendin S. Zij wist onze angsten voor raketaanvallen en zelfmoordaanslagen voldoende weg te nemen  en we besloten voor Tel Aviv te gaan. Zo komt het dat ik vorige week wederom op stap ging met vriendin S. Niet in Dar es Salaam of op Zanzibar, maar in Tel Aviv. De rollen waren nu omgekeerd. Waar ik in Dar es Salaam de weg wist en de leuke plekjes kende, is S hier degene met alle kennis over mijn nieuwe leefomgeving. Ze kwam precies op het juiste moment. De dozen waren uitgepakt, het huis ingericht en ik begon last te krijgen van ernstige heimwee naar Tanzania en Dar es Salaam. Hier heb ik nog geen vriendinnen, heimwee ligt dan op de loer. En ik was een tikkeltje huiverig om in m’n eentje naar Tel Aviv te rijden. Het verkeer stond me tegen en ik had werkelijk geen idee waar ik naartoe zou moeten gaan in die enorme stad. En precies op het moment dat mijn heimwee naar Afrika ongezond begon te worden, arriveerde S die me snel ons huis uit sleepte…

Het avontuur begon met het ophalen van S bij North Cliff Beach. Dat is de meest noordelijke plek ten opzichte van Tel Aviv waar de groene fietsen kunnen worden ingeleverd. Groene fietsen? Ja, groene fietsen. Dit is een systeem dat sterk doet denken aan de witte fietsen in Park De Hoge Veluwe, maar dan betaald. Op vele plekken in Tel Aviv kun je groene fietsen huren voor een zacht prijsje. Alles is geautomatiseerd. Door je credit card in te voeren in een automaat, gaat het slot van een fiets open. Wanneer je klaar bent met fietsen, klik je de fiets weer vast in een slot op een (ander) groene fietsen punt. Het verschuldigde bedrag wordt van je credit card afgeschreven en klaar is kees. Anyway, vriendin S fietste vanuit de buurt waar haar zus woont naar North Cliff Beach waar ik haar met de jongens zou ophalen. Geen van ons wist echter precies waar North Cliff was. Ergens aan zee en ja, ergens in het noorden van Tel Aviv. Maar er zijn veel strandjes in Tel Aviv. Zelfs navraag bij de vrouw van een collega die hier al enige tijd woont, leverde geen uitsluitsel op. Arjen wist me echter te vertellen dat hij een groene fietsen punt had gezien bij een strand ergens in het zuiden van Herzlya en aangezien daar een klif is, besloten we dat dat dan wel North Cliff zou zijn. Met de jongens reed ik over de hobbelige strandweg naar het punt dat we in gedachten hadden en jawel, daar stond S. Perfect dus.

Het per auto ontdekken van mijn nieuwe omgeving werd die avond een tikkeltje avontuurlijker. S wilde me namelijk Neve Tzedek laten zien. Neve Tzedek was de eerste Joodse buurt die in 1887 buiten de muren van Jaffo werd gebouwd. Momenteel is het een hippe buurt met vele restaurantjes, boetiekjes en ijswinkeltjes (niet onbelangrijk…). S vond het een goed plan om zonder Waze of GPS naar Neve Tzedek te rijden, zodat ik de wegen naar en in Tel Aviv een beetje zou gaan begrijpen. Zo gezegd, zo gedaan en gewapend met de kaart van Tel Aviv en gezeten in ons Peugeotje, gingen S en ik op avontuur. Het bleek nog niet eenvoudig. Want om het enigszins uitdagender te maken, wilde S niet over de grote doorgaande wegen rijden – dat zou te gemakkelijk zijn – maar langs de zee. Heel mooi, de route langs de zee. Zeker ’s avonds, als de lichtjes aan gaan en zo… Alleen gingen we te vroeg van de doorgaande weg af, waardoor we die leuke route langs de zee misliepen en moesten zien terug te vinden. Lukraak reden we door straatjes die mogelijk ergens in de buurt van de zee zouden uitkomen. Wat was ik blij dat we in de Peugeot reden en niet in de grote gezinsauto! De straatjes leken steeds smaller te worden en om de haverklap moeten we u-turns maken omdat we toch de verkeerde kant op bleken te gaan. Maar we werden beloond! We vonden de zee en we vonden een parkeerplaats en ja, we vonden ook Neve Tzedek. Waar ik direct verliefd op werd… Ik waande me in Le Marais, voor Parijs-liefhebbers geen onbekende (Joodse) buurt. Smalle straatjes, mooie doorkijkjes, oude huizen die liefdevol zijn opgeknapt, soms met gebruikmaking van prachtige moderne architectuur. Lichtjes in bomen, bistro stoeltjes op de stoep voor kroegjes, wijnbarretjes, restaurantjes, mooie winkeltjes en een prachtig danstheater. Na een heerlijke maaltijd bij een Italiaans restaurant, zwierven we door de straatjes van Neve Tzedek en om heel eerlijk te zijn, voor het eerst sinds onze verhuizing naar Israël, zag ik hoe gaaf het is dat we hier zijn gaan wonen. Herzlya is leuk, daar niet van. Maar het is een soort enclave van rijke mensen, een soort Saint Tropez. Best leuk om een dagje te zijn tijdens je vakantie, maar om er iedere dag je boodschappen te doen, koffie te drinken, te lunchen of te winkelen, past minder bij ons. Een perfecte plek om te wonen met de kinderen, daar niet van en als ik straks weer aan het werk ben, is het een heerlijke rustige plek. Maar ik was blij te ontdekken dat er zoveel meer is en dat zo dichtbij. Dat het dichtbij was, daar kwam ik overigens pas achter toen we naar huis reden met de GPS aan. De doorgaande wegen brengen je in no time waar dan ook in Tel Aviv. En weer terug naar Herzlya.

Twee dagen na mijn avontuur met S, reden Arjen en ik dan ook over die doorgaande weg naar Neve Tzedek. Bijzonder om hem dit buurtje te kunnen laten zien. Het was voor het eerst sinds ons vertrek uit Dar es Salaam dat we een oppas hadden en weer eens echt een avond met z’n tweetjes hadden (ik tel de diners voor Arjens werk even niet mee). Samen ontdekten we leuke restaurantjes, straatjes en pleintjes, we aten heerlijk en maakten een praatje met een Italiaanse medewerkster van de beste ijssalon van Tel Aviv, die mij de geweldige combinatie pure chocolade met citroen aanbeval. Heerlijk. Heerlijk om Tel Aviv te ontdekken en te zien wat deze stad te bieden heeft. We zijn nog maar net begonnen, er is nog  veel te ontdekken in onze nieuwe leefomgeving. Maar wat geweldig dat het er allemaal is. Ik krijg er steeds meer vertrouwen in dat we hier een super tijd gaan hebben!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s